~Ilmu itu jauh lebih mahal daripada segala KEBENDAAN,jauh lebih berharga drpd semua KEKAYAAN~. Powered by Blogger.

TIGA TETAMU MISTERI

Seorang isteri tinggal di rumahnya bersendirian. Suami dan anaknya pergi bekerja di kebun berdekatan. Sedang dia sibuk menyediakan makanan tengah hari, datang tiga orang tetamu yang begitu tua memberi salam di hadapan rumahnya."[...]

MUSLIMAT?YA,KAMI MUSLIMAT

Persoalan mengenai wanita/muslimat tidak dapat dipisahkan sungguhpun zaman telah berubah generasi ke generasi, tamadun demi tamadun. Malah persoalan wanita semakin hangat diperkatakan seiring dengan perkembangan zaman!Sungguh hebat muslimat - nama dan statusnya juga turut disebut di dalam Al-Quran serta lipatan sejarah![...]

HEBAT!TIDAKKAH ANDA TERUJA DENGANNYA!

Pagi!Pagi! Setiap masa adalah PAGI bagi orang-orang yang mahu BERJAYA dan mahu KAYA ^____^ Alhamdulillah kini kita sudahpun berada pada tanggal 19 Ramadhan 1431 H Syukur kita rafa`kan pada-Nya kerana mengurniakan nikmat teragung iaitu nikmat ISLAM, nikmat IMAN,nikmat RAMADHAN, nikmat KESIHATAN dan juga nikmat SEMANGAT meneruskan kehidupan ini. Maka mari mulakan hari ini dengan SEMANGAT dan niat IKHLAS untuk memajukan diri.."[...]

Belajarlah Dari Sikap Orang Jepun

Ketika sedang membelek-belek buku di mini perpustakaan rumah sewa saya, saya mengeluh kepada sahabat serumah saya. Mengeluh bukan kerana apa, tetapi mengeluh kerana penat mata mencari buku yang mana mahu dibaca. Buku di perpustakaan kami memang banyak, malah saya masih belum 20% habis membaca kesemuanya! " Hai, buku apa lah yang nak dibaca. Buku banyak, rasa nak baca semua, jadi tak tahu nak baca tang mana dulu......" Sekilas kemudian terpandang..[...]

KRONOLOGI PERJALANAN LENGKAP DEMONSTRASI UPM PADA 23 FEBRUARI 2011

Posted by ~PERMATA ISLAM~ Monday, February 28, 2011 ADD COMMENTS

KRONOLOGI PERJALANAN LENGKAP DEMONSTRASI UPM PADA 23 FEBRUARI 2011
Berikut adalah kronologi peristiwa yang berlaku sehingga menyebabkan berlakunya kekecohan di Bangunan Pentadbiran Universiti Putra Malaysia pada 23 Februari 2011.
22 Februari 2011

10.30 pm       Seramai 13 orang calon yang bertanding di dalam Pilihanraya Kampus 2011   (UPM)   termasuk 11 orang calon yang telah menang dalam PRK tersebut telah mendapat panggilan daripada pegawai Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP), UPM bagi memaklumkan bahawa pencalonan mereka dalam PRK tersebut telah dibatalkan. Mereka (calon ) diminta untuk mendapatkan surat pembatalan di Pejabat BHEP dalam tempoh satu jam daripada masa panggilan diterima.

11.00 pm       Semua calon yang telah dibatalkan pencalonan tersebut berkumpul di pejabat BHEP bagi mendapatkan surat bantahan masing-masing dan mereka hanya diberi tempoh satu jam daripada masa penerimaan surat tersebut untuk proses rayuan semula.
Calon yang terlibat meminta pegawai BHEP yang berada di situ menunjukkan bukti wujudnya surat bantahan masing-masing yang telah dibuat oleh mana-mana calon lain. Bukti yang dimaksudkan ialah ; salinan resit bayaran bagi bantahan / nombor resit bagi membuktikan berlakunya proses pembayaran untuk tujuan bantahan calon. Jumlah keseluruhan yang perlu dibuat oleh pihak yang membantah ialah RM 3,300 dengan jumlah resit pembayaran yang di keluarkan oleh pihak Bendahari UPM sebanyak 33 salinan berbeza. Ini kerana bayaran bantahan yang perlu dibuat terhadap seorang calon adalah sebanyak RM 100.
Sehingga tamat masa rayuan, tiada seorang calon pun yang membuat rayuan terhadap bantahan. Mereka mula mengesyaki bahawa wujudnya penipuan dalam proses bantahan tersebut akibat kegagalan BHEP mengeluarkan bukti yang diminta.

23 Februari 2011

12.01 am       Penyokong-penyokong calon mula berkumpul di lobi Bangunan Pentadbiran UPM secara aman. Penyokong-penyokong calon yang berada di kawasan kolej kediaman tidak dibenarkan keluar dari kolej atas arahan pegawai BHEP.

                                Panggilan dibuat kepada Ketua Jawatan Kuasa Pemilihan (JKP) En Muazam Mansor dan Timbalan Naib Canselor HEP, Prof Dr Mohd Fauzi Ramlan untuk mendapatkan penjelasan selanjutnya. Namun, kedua-dua individu terbabit enggan memberikan penjelasan.

2.00 am          Notis memaklumkan bahawa masa rayuan dibuka lagi pada jam 8.00 pagi hingga 10.00 pagi dinaikkan. Pegawai-pegawai BHEP yang berada di situ mula beredar tanpa memberikan sebarang bukti mengenai pembayaran terhadap bantahan.
                            Penyokong-penyokong Pro-Mahasiswa UPM memutuskan untuk terus berkampung di lobi Bangunan Pentadbiran UPM sebagai protes senyap kerana tuntutan mereka terhadap pegawai BHEP agar mengemukakan bukti tersebut tidak dilayan. Sekitar 50 orang penyokong berada di situ.
                                Disedari, kebanyakan tayar motosikal penyokong dan calon telah dipancitkan dan sebuah motosikal penyokong disorokkan di dalam stor.

6.30 am          Selesai solat subuh, penyokong yang berada di situ dihalau keluar oleh pihak keselamatan UPM, namun mereka tidak mengendahkannya. 

7.30 am          Wakil mahasiswa mula memberikan ucapan bagi himpunan aman tersebut. Mereka terus mendesak supaya BHEP memberikan bukti berlakunya pembayaran bagi proses bantahan. Mahasiswa yang memberikan ucapan adalah Saudara Hazim bin Mohd Noh, Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UPM seterusnya diikuti pleh Saudara Syed Syafiq, Pengerusi Pro Mahasiswa UPM.

7.00 am          Ketibaan Naib Canselor UPM, bagi memulakan waktu kerja. Beliau sempat bertanyakan perkara yang berlaku sehingga menyebabkan mahasiswa berhimpun di situ. Beliau berjanji akan berbincang dengan TNC HEP berhubung perkara yang dibangkitkan.
                            Difahamkan, TNC HEP UPM, Prof Dr Mohd Fauzi Ramlan telah masuk ke pejabatnya melalui pintu belakang kerana ingin mengelakkan diri daripada bertemu dengan mahasiswa yang berkumpul di hadapan pintu masuk utama Bangunan Pentadbiran tersebut. 

8.00 am          Wakil daripada mahasiswa yang terus berkumpul di situ diminta untuk bertemu dengan TNC HEP bagi proses rundingan. Keputusan awal yang dibuat oleh TNC HEP, beliau bersetuju untuk menarik balik bantahan tersebut.

10.00 am       Naib Canselor UPM keluar daripada bangunan tersebut bagi menghadiri satu mesyuarat di luar kampus. Beliau sempat bertemu dengan mahasiswa yang masih berada di situ dan berjanji akan menyelesaikan masalah itu dengan segera.

10.30 am       Seorang wakil Pro-Mahasiswa, Saudara Luqman Hakim Low B Abdullah yang terlibat dengan proses rundingan tersebut cuba merampas dan membawa lari keluar sebuah dokumen yang dipercayai adalah bukti wujudnya penipuan dalam proses bantahan tersebut. Namun,dokumen tersebut Berjaya dirampas semula olep pegawai keselamatan terbabit.
                                Dipercayai, pihak BHEP cuba mewujudkan resit palsu bagi membuktikan wujudnya bantahan. Mereka menggunakan tandatangan palsu milik salah seorang calon lain tanpa pengetahuan calon tersebut.
                                Penipuan tersebut semakin jelas kelihatan apabila TNC ada menyatakan beliau telah menandatangani dokumen bantahan sekitar jam 12 tengah malam sedangkan calon Pro Mahasiswa telah dimaklumkan mengenai bantahan tersebut pada jam 10 malam.

11.00 am          Berlaku pergelutan antara mahasiswa dengan pegawai keselamatan UPM. Saudara Lukman Hakim Low B. Abdullah telah ditumbuk oleh salah seorang pegawai keselamatan di situ sehingga terjatuh.
Mahasiswa terus mendesak agar dibenarkan berjumpa dengan TNC HEP atau pun TNC sendiri tampil memberikan penjelasan kepada mahasiswa.
Pintu kaca yang menjadi pintu masuk ke Bangunan Pentadbiran UPM ditutup dan dikawal ketat. Pintu-pintu alternative lain juga dikawal rapi. 

11.30 am          Mahasiswa terus mendesak agar TNC HEP, Prof Dr Mohd Fauzi Ramlan tampil memberikan penjelasan. Namun desakan dan tuntutan tersebut tidak dilayan.  


BERSAMBUNG........      


My little khalifah

Posted by ~PERMATA ISLAM~ Saturday, February 26, 2011 ADD COMMENTS

Semenjak dua menjak ini, diri saya sedikit tidak terurus. Makanya, blog juga menjadi tidak terurus, tidak terjaga. Disiplin makan, tidur dan kesihatan juga berterabur. Mungkin sedikit sebanyak terkesan oleh perubahan fasa kehidupan, suasana sosial dan pergaulan.Apakah fasa kehidupan terbaru saya?  Fasa rumah tangga ke?




Jawapan yang salah tu... ^_^


 

Fasa baru dalam kehidupan saya, menjadi guru kepada little khalifah di SMK Sentosa Kampar. Nampaknya kehidupan sebagai guru sangatlah mencabar, apatah lagi mendidik anak-anak di sekolah yang berbilang bangsa, kaum dan latar belakang. Sungguhpun begitu, saya seronok bersama-sama pelajar saya. Walaupun kebanyakan pelajar saya, merupakan pelajar yang tidak meminati mata pelajaran saya ( science ), tapi mereka menunjukkan rasa gembira dan ceria ketika berada di dalam kelas saya walaupun pada permulaan kelas, kita yang mesti bina mood mereka. Bila gembira seronok rasa. Bila terpaksa marah, kena marah juga.Kadang-kadang, hati saya rasa sangat bersalah, yang amat, kerana marah dan meninggi suara kepada mereka ini sewaktu sesi P & P. Tindakan yang saya lakukan itu bukanlah sengaja untuk marah, tetapi untuk memberikan kefahaman dan yang penting ingin membina 'good manner' dalam diri mereka. Saya sangat kasihan pada mereka sekiranya mereka tidak faham apa yang saya ajar. Bukan 100% silap mereka, tetapi silap kita juga yang xkena pada caranya.Bukan senang menjadi guru mereka!

Rutin pelajar saya setiap hari :

1) Main - Tidak pernah sekalipun masa saya masuk kelas untuk sesi PnP, mereka ini semuanya berada dalam kelas. Pernah, saya terpaksa cari pelajar saya disetiap pelusuk bangunan untuk ajak masuk ke kelas. Itu pun, hanya 15/27 yang mampu saya cekup. (dalam hati berkata, its ok la 15, daripada cari lagi the rest yang 15 ni melepas! )

2) Facebook : Ketika saya bertanya pelajar saya yang tingkatan 2, my beloved students, what is the latest application you like most? Semua jawab, facebook teacher! So, biasa kat rumah main facebook lah yer? Ada pulak yang menjawab : No teacher, not at home, but cc!


Ini adalah 2 perkara utama mereka. Pembelajaran bukan dalam agenda mereka. Makanya, macamna saya nak mereka terima pembelajaran saya. Semua ini adalah cabaran saya.

Sungguhpun begitu, mereka tetap ada keistimewaan yang saya tidak boleh menafikan, Mereka semua pelajar yang rajin dan suka menolong. Bukti? Kebiasaannya saya ke sekolah membawa beg buku mengajar, handbang, botol air, kadang-kadang bahan ABM. Terserempak je mana-mana, mereka akan offer : teacher may i help u? Best tak mereka? memang best. Kalau terserempak denga student yang agak-agak bagus sikit, rasanya sorry la untuk tolong. Mereka ini semua adalah kaki tangan penolong guru-guru untuk angkat barang, buat kerja luar, mengecat, menyapu. Kasihan juga, mereka ini jadi begitu. Guru-guru pula ambil kesempatan panggil mereka sewaktu PnP untuk buat sebarang kerja. Waktu kelas saya juga! (T_T)


Kelas adalah bukan tempat yang strategik untuk pelajar saya..


Saya mengakui, guru-guru lain juga mengakui, sesetengah pelajar ini kelas bukan tempat mereka. Ada yang suka bilik muzik, suka bilik seni, suka bilik kh dan suka berada dipadang! Mereka semua pelajar saya di dalam satu kelas. Laratkah saya cekup mereka masuk makmal sains dan buat eksperimen?Tidak!! Jadi suatu hari, PnP saya untuk mereka, bukan di kelas, bukan di makmal, bukan di bilik muzik, bukan di padang, tapi di kantin! Kenapa kantin, sebab saya kena ajar Nutrition. Cerita pasal makan, minum. duk kantin makan!


Yang terbaru, buat kelas di bilik ICT. kerana mereka nak buka PC, main game! Kalau dalam kelas, meja kerusi pecah, lebih baik masuk bilik ICT buka komputer. Suara terpaksa kuat, menjerit juga lah. kena check, round untuk pastikan mereka layari laman web sepatutnya. Saya buka CD interaktif science dan score a untuk mereka. Walaupun tak semua yang buat, saya kira okla the rest separuh kelas buat apa yang sepatutnya. Kiranya dalam rancangan mengajar saya memang kena kreative giler to make sure they learn!
pst : facebook friendlist saya bertambah.

Banyak saya berfikir mengenai mereka. Banyak yang saya buat rasanya tidak patut untuk mereka, Banyak juga kata-kata yang tak sepatutnya saya kata. Saya tidak pasti, benarkah ini cara yang benar? Apapun, benar kata Puan Marhana ( guru cemerlang,senior SMKS), pengalaman satu hari tidak sama dengan seminggu, pengalaman seminggu tidak sama setahun. Maka, setiap hari kamu lalui adalah pengalaman.
Ya, encik pengalaman, saya mencari anda!
 

Sincerely from a kind heart teacher,
1127, Jalan Emas, Bandar Baru Kampar
1.40 am.






















Related Posts with Thumbnails

Popular Posts

~The Teachers~

  • Perniagaan Rangkaian Produk Halal HPA Secara ONLINE - Assalamualaikum dan Salam Sejahtera; Produk yang terjamin kesuciannya sangat hebat! HPA, ya HPA kini hadir bersama produk utamanya KOPI RADIX beserta berba...
    6 years ago
  • Pulanglah.. - Pulanglah… Tsunami hati menerpa.. Bankrap hati? Resah ? Gelisah? Takut? Buntu? Pedih? Malu? Bimbang? Bengang? Maka.. Pulanglah pada-Nya… Bel...
    5 years ago
  • VIETNAM 2014 - Assalamualaikum Vietnam - salah satu negara Asia Tenggara yg ada rezeki utk dilawati pada bulan Jun 2014. Sorotan peristiwa biarlah gambar yg berbicara y...
    2 years ago

A MOMENT WITH 3-6-10

IBN SINA (AVICENNA)

IBN SINA (AVICENNA)
ABU ALI AL-HUSSAIN IBN ABDALLAH IBN SINA (AVICENNA) -Invented Steam Distillation & 1st Essentials Oils which lead to the developement of Aromatherapy

AL-KHINDI

AL-KHINDI
Real Name :ABU YUSUF YAAQUB IBN ISHAQ -Invented a wide variety of scent and perfume products, known as The Father Of The Perfume industry

AL-BIRUNI

AL-BIRUNI
ABU RAYHAN MUHAMMAD IBN AHMAD AL-BIRUNI -Menentukan kepadatan spesifik 18 jenis logam dan batu-batu permata
~Kebahagiaan Orang Yang Beriman Adalah Dengan Mencintai Allah.Cinta Kepada Allah Adalah Kebahagiaan Yang Dasarnya Lebih Dalam Dari Setiap Sesuatu Yang Dalam. Hanya Mereka Yang Sungguh-Sungguh Berimanlah Yang dapat Merasainya..Dan Perasaan Itu Sangat Berharga, Tiada Gantinya..Carilah Permata-Permata Kebahagiaan Itu~

~SAHABAT PERMATA ISLAM~

About Me

My photo
Kota Bharu, KELANTAN SERAMBI MEKAH, Malaysia
~Dunia ini adalah perhiasan, seindah-indah perhiasan adalah wanita solehah~...~Dunia adalah ujian, dan anak-anak adalah salah satu ujian buat ibu bapa mereka~

MY INSPIRATIONS

MY INSPIRATIONS
Umi dan Abah

PERMATA ISLAM

Sesungguhnya manusia adalah khalifah di muka bumi ini,
Ketinggian martabat manusia disisi Allah bukanlah harta,kedudukan, kebangsawanan, darjat keturunan, malah bukan juga kecantikan rupa paras Tapi nilai sebenar yang dipandang oleh ALLAH yang di namakan TAQWA.

Firman ALLAH : 
" Sesungguhnya, semulia-mulia kamu disisi Allah ialah orang yang lebih TAQWANYA di antara kamu, Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.
( Surah Al-Hujurat : 13 )


Followers

TETAMU ISTIMEWA

JARINGAN MAKLUMAT

TAMAN ILMU

Installed by CahayaBiru.com